За директна връзка с експертите - 0900 630 40


Защо се пости преди Коледа

Защо се пости преди КоледаЗапочват Коледните пости, предхождащи празника Рождество Христово.

Според Християнския календар Коледните пости започват на 15 ноември. На Коледни заговезни – деня преди започване на постите за последно се яде блажно. На този ден се коли голяма кокошка, която се приготвя с кисело зеле. Правят се също тиквеник с орехи и пълнени чушки с боб. След вечерята стопанката на дома измива и скрива дървената лъжица, с която е сипвала блажните храни и в следващите 40 дни (до Коледа) няма да я използва.

След деня в памет на св. апостол Филип започва четиридесетдневният пост, наричан често "четиридесетница на ап. Филип". Установен е сравнително късно, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. През дните на поста преди Рождество Христово са празниците на много старозаветни пророци, предсказали раждането на Спасителя.
По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост и не се различава от Петровия.

Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос.

Коледният пост не е така строг като Великия пост и се разрешава да се яде и риба.

Основната цел на поста е като потискаме желанията на тялото, да възстановим нарушената хармония между духовното и плътското в себе си. В този период трябва да освободим тялото от токсините, но и да "изчистим" душата и ума си. 

 Вход в системата